Bali-bommenmaker komt mogelijk vervroegd vrij, Australië protesteert

Nieuws
De Australische regering protesteert tegen Indonesische plannen om een van de daders van de bomaanslag op Bali in 2002 vervroegd vrij te laten. Door twee explosies bij een nachtclub kwamen toen 202 mensen om het leven, onder wie 88 Australiërs en vier Nederlanders.
Cees van den Boom / vk
zaterdag 20 augustus 2022 om 03:52 aangepast 07:52
Umar Patek heeft bekend dat hij de bommen in elkaar had gezet, maar hield vol dat hij niet wist waarvoor ze zouden worden gebruikt.
Umar Patek heeft bekend dat hij de bommen in elkaar had gezet, maar hield vol dat hij niet wist waarvoor ze zouden worden gebruikt. beeld afp / Adek Berry

Jakarta

Het gaat om Umar Patek, die verantwoordelijk was voor het maken van de bommen. Hij was lid van een terreurgroep die banden heeft met al-Qaeda. Patek werd in 2012 in Indonesië veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, nadat hij een jaar eerder in Pakistan was opgepakt. Deze week werd bekend dat er vijf maanden van zijn straf afgaat naar aanleiding van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag. Eerder had hij al ruim anderhalf jaar strafvermindering gekregen wegens goed gedrag.

Daardoor zou Patek in 2029 de gevangenis mogen verlaten, maar omdat gevangenen in Indonesië vervroegd kunnen vrijkomen als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten, kan hij al dit jaar - nog voor de twintigste herdenkingsdag van de aanslagen op 12 oktober..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.