Waarheidscommissie: verdwijning Mexicaanse studenten is ‘staatsmisdrijf’

Nieuws
De verdwijning van 43 studenten uit het Mexicaanse Ayotzinapa die in 2014, die tot massale protesten leidde, is een staatsmisdrijf. Dat concludeert een waarheidscommissie, aangesteld door de Mexicaanse regering.
Dylan van Bekkum / vk
vrijdag 19 augustus 2022 om 23:49 aangepast 07:45
Honderden mensen protesteren in juni om de verdwijning van 43 studenten uit Ayotzinapa in Mexico Stad, acht jaar geleden.
Honderden mensen protesteren in juni om de verdwijning van 43 studenten uit Ayotzinapa in Mexico Stad, acht jaar geleden. beeld epa / Isaac Esquivel

Mexico-Stad

De commissie heeft geen enkele aanleiding gevonden dat de studenten nog in leven zijn.

Volgens de commissie waren autoriteiten op elk niveau van de Mexicaanse overheid bij de verdwijning betrokken. De regering van de staat Guerrero, het leger en de federale politie waren allen op de hoogte van het verdwijnen van de bussen waarin de studenten zaten. Hoewel het Mexicaanse leger op vijf minuten afstand gestationeerd was, hielpen militairen de studenten niet.

De 43 jongens studeerden aan een school in het plaatsje Ayotzinapa, dat kinderen uit straatarme gezinnen opleidt tot basisschoolleraren. De school heeft een linkse en activistische inslag en had bij eerdere protestacties al de ergernis van Mexicaanse autoriteiten gewekt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.