De Poolse afkeer van Rusland groeit met de dag: ‘Het is een kwaadaardig rijk’

Achtergrond
Op de militaire begraafplaats in Poznań is een monument voor Russische soldaten met rode verf besmeurt. Hoe langer de oorlog in Oekraïne duurt, des te meer zetten Polen zich tegen Rusland af. ‘Als Rusland zijn rijk probeert te herbouwen, is het altijd een kwaadaardige heerschappij.’
Ruurd Ubels
vrijdag 19 augustus 2022 om 15:38 aangepast 17:11
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland.
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland. beeld ND

Toruń-Poznań

Halverwege het jazzconcert van het Warsaw Sentimental Orchestra in de Poolse stad Toruń spreekt de zangeres over de situatie van de Oekraïners. Polen heeft al twee miljoen vluchtelingen uit het door Rusland aangevallen buurland opgevangen. Een groot applaus rolt vanuit de monumentale theaterzaal over Gabriela Mościcka heen.

De bijval is kenmerkend voor de manier waarop Polen zich achter Oekraïne schaart. Standbeelden van historische figuren zijn behangen met blauw-gele sjerpen. Winkeliers hebben pro-Oekraïense posters achter de ramen en in Poznań is de pui van het kantoor van het Groot-Poolse provinciebestuur behangen met metershoge blauw-gele afbeeldingen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.