De Poolse afkeer van Rusland groeit met de dag: ‘Het is een kwaadaardig rijk’

Achtergrond
Op de militaire begraafplaats in Poznań is een monument voor Russische soldaten met rode verf besmeurt. Hoe langer de oorlog in Oekraïne duurt, des te meer zetten Polen zich tegen Rusland af. ‘Als Rusland zijn rijk probeert te herbouwen, is het altijd een kwaadaardige heerschappij.’
Ruurd Ubels
vrijdag 19 augustus 2022 om 15:38
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland.
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland. beeld ND

Toruń-Poznań

Halverwege het jazzconcert van het Warsaw Sentimental Orchestra in de Poolse stad Toruń spreekt de zangeres over de situatie van de Oekraïners. Polen heeft al twee miljoen vluchtelingen uit het door Rusland aangevallen buurland opgevangen. Een groot applaus rolt vanuit de monumentale theaterzaal over Gabriela Mościcka heen.

De bijval is kenmerkend voor de manier waarop Polen zich achter Oekraïne schaart. Standbeelden van historische figuren zijn behangen met blauw-gele sjerpen. Winkeliers hebben pro-Oekraïense posters achter de ramen en in Poznań is de pui van het kantoor van het Groot-Poolse provinciebestuur behangen met metershoge blauw-gele afbeeldingen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’