De Poolse afkeer van Rusland groeit met de dag: ‘Het is een kwaadaardig rijk’

Achtergrond
Op de militaire begraafplaats in Poznań is een monument voor Russische soldaten met rode verf besmeurt. Hoe langer de oorlog in Oekraïne duurt, des te meer zetten Polen zich tegen Rusland af. ‘Als Rusland zijn rijk probeert te herbouwen, is het altijd een kwaadaardige heerschappij.’
Ruurd Ubels
vrijdag 19 augustus 2022 om 15:38 aangepast 17:11
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland.
Oekraïense vlaggen aan het operagebouw in Poznan illustreren de positie van de Polen in de strijd tegen Rusland. beeld ND

Toruń-Poznań

Halverwege het jazzconcert van het Warsaw Sentimental Orchestra in de Poolse stad Toruń spreekt de zangeres over de situatie van de Oekraïners. Polen heeft al twee miljoen vluchtelingen uit het door Rusland aangevallen buurland opgevangen. Een groot applaus rolt vanuit de monumentale theaterzaal over Gabriela Mościcka heen.

De bijval is kenmerkend voor de manier waarop Polen zich achter Oekraïne schaart. Standbeelden van historische figuren zijn behangen met blauw-gele sjerpen. Winkeliers hebben pro-Oekraïense posters achter de ramen en in Poznań is de pui van het kantoor van het Groot-Poolse provinciebestuur behangen met metershoge blauw-gele afbeeldingen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.