Elk jaar kappen we een bos zo groot als IJsland. ‘Het maakt me bezorgd, verdrietig en gefrustreerd’

Achtergrond
Armoede, honger, klimaat: de wereld moet er in 2030 op tal van gebieden beter voor staan, zo is in 2015 in VN-verband afgesproken. We zijn nu halverwege, zijn we op de goede weg? Vandaag deel acht: leven op het land.
Sanne van Grafhorst
maandag 22 augustus 2022 om 06:46 aangepast 09:50
Ook in Ghana wisten boeren via Rinaudo's methode het dorre land (links) te vergroenen (rechts).
Ook in Ghana wisten boeren via Rinaudo's methode het dorre land (links) te vergroenen (rechts). beeld LEAD Foundation, Tanzania

Jaarlijks verliest de wereld zo’n tien miljoen hectare aan bos - een gebied vergelijkbaar met IJsland. Als Marielos Peña Claros over dat gegeven nadenkt, schommelt ze heen en weer tussen verschillende gevoelens. ‘Het maakt me bezorgd, verdrietig en gefrustreerd’, zegt de hoogleraar tropische bosecologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Er wordt veel gepraat over hoe we ontbossing kunnen tegengaan. Maar actie ondernemen? Dat is er amper bij.’

Van ontbossing is sprake als bos permanent verdwijnt, bijvoorbeeld wanneer het moet wijken voor landbouwgrond. Tussen 2000 en 2020 gebeurde dat met bijna honderd miljoen hectare bos, blijkt uit een recent rapport van de Verenigde Naties. Vooral Latijns-Amerika en de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.