WHO-baas: ‘Tigray is ergste ramp op aarde en de wereld kijkt weg om huidskleur’

Nieuws
In de Noord-Ethiopische regio Tigray speelt zich de grootste humanitaire crisis ter wereld af, zegt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Volgens hem kijkt de wereld weg, en heeft dat te maken met de huidskleur van de inwoners van Tigray.
Hanke van den Broek
donderdag 18 augustus 2022 om 18:24
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus: 'Nergens anders worden zoveel mensen afgesneden van basale diensten als in Tigray.'
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus: 'Nergens anders worden zoveel mensen afgesneden van basale diensten als in Tigray.' ludovic Marin / Pool / afp

Genève

‘Zonder overdrijven kan ik zeggen dat de humanitaire crisis in Tigray erger is dan in Oekraïne’, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag in een virtueel persmoment. Toch heeft al maandenlang geen regeringsleider zich uitgesproken over de situatie in de Ethiopische regio, merkte Ghebreyesus op. ‘Waarom?’ vroeg hij zich hardop af, om de vraag dan zelf te beantwoorden: ‘Misschien is de reden wel de huidskleur van de mensen in Tigray’.

Al bijna twee jaar verkeert de noordelijke regio van Ethiopië in een burgeroorlog. Het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) strijdt sinds november 2020 met de Ethiopische overheid om de autonomie van Tigray. Naar schatting zijn daarbij zeker 500.000 mensen omgekomen. Lange tijd was de regio vr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.