WHO-baas: ‘Tigray is ergste ramp op aarde en de wereld kijkt weg om huidskleur’

Nieuws
In de Noord-Ethiopische regio Tigray speelt zich de grootste humanitaire crisis ter wereld af, zegt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Volgens hem kijkt de wereld weg, en heeft dat te maken met de huidskleur van de inwoners van Tigray.
Hanke van den Broek
donderdag 18 augustus 2022 om 18:24
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus: 'Nergens anders worden zoveel mensen afgesneden van basale diensten als in Tigray.'
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus: 'Nergens anders worden zoveel mensen afgesneden van basale diensten als in Tigray.' ludovic Marin / Pool / afp

Genève

‘Zonder overdrijven kan ik zeggen dat de humanitaire crisis in Tigray erger is dan in Oekraïne’, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag in een virtueel persmoment. Toch heeft al maandenlang geen regeringsleider zich uitgesproken over de situatie in de Ethiopische regio, merkte Ghebreyesus op. ‘Waarom?’ vroeg hij zich hardop af, om de vraag dan zelf te beantwoorden: ‘Misschien is de reden wel de huidskleur van de mensen in Tigray’.

Al bijna twee jaar verkeert de noordelijke regio van Ethiopië in een burgeroorlog. Het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) strijdt sinds november 2020 met de Ethiopische overheid om de autonomie van Tigray. Naar schatting zijn daarbij zeker 500.000 mensen omgekomen. Lange tijd was de regio vr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.