Turkije en Israël halen banden aan na bijna vijftien jaar diplomatieke kilte

Achtergrond
Israël en Turkije willen de diplomatieke banden weer volledig herstellen, zo maakte de Israëlische premier Yair Lapid dinsdag bekend. Sinds 2008 is de relatie verstoord door de Israëlische omgang met de Palestijnen, maar vorig jaar nam Turkije initiatief tot toenadering.
Carlijn van Esch / vk
donderdag 18 augustus 2022 om 16:21
De Neve Shalom-synagoge in Istanbul.
De Neve Shalom-synagoge in Istanbul. beeld epa / Sedat Suna

Jeruzalem

Lapid licht toe dat het herstel voortkomt uit ‘gestage verbetering in de betrekkingen gedurende de afgelopen jaren’. Hij schetst een toekomst met samenwerking op zowel economisch als cultureel gebied en hechte banden tussen het Israëlische en het Turkse volk. Ook stelt Lapid dat de aangehaalde banden de stabiliteit in het Midden-Oosten zullen versterken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bevestigt de ‘positieve stap’ en zegt dat er snel een nieuwe ambassadeur in Israël wordt benoemd. Turkije belooft daarbij dat het besluit niet betekent dat het land stopt met ‘het verdedigen van de rechten van Palestijnen, Gaza en Jeruzalem’. Sterker nog: het herstel van diplomatieke betrekkingen moet Turkije juist in sta..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.