VS en Taiwan gaan praten over handel, China reageert kwaad

Nieuws
De Verenigde Staten en Taiwan gaan naar verwachting deze herfst praten over handel tussen de twee landen. Behalve gesprekken die ‘economisch betekenisvolle uitkomsten’ moeten opleveren, staat ook de ‘economische druk’ vanuit China richting Taiwan op de agenda, maakten de landen bekend. China reageerde kwaad op de aankondiging omdat dat land Taiwan beschouwt als afvallige provincie.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 11:26
Afbeelding
beeld anp

Het feit dat de VS en Taiwan zouden gaan praten was al in juni aangekondigd. Toen moesten het bereik en de onderwerpen die op tafel zouden komen nog worden afgesproken. De Taiwanese handelsgezant John Deng liet weten dat hij hoopte dat de gesprekken een opmaat zouden vormen naar een vrijhandelsverdrag met de VS. Dat is al langer een wens van Taiwan.

De ‘economische druk’ vanuit China is op de agenda gekomen naast zaken als regulering van goederen en kwaliteitseisen. Daarmee wordt niet alleen gedoeld op een mogelijke blokkade van Taiwan door China, maar ook op de druk die China zet op landen die banden aangaan met Taiwan. Zo kreeg Litouwen met allerlei Chinese tegenwerking te maken toen de Taiwanese ambassade in Vilius ook daadwerkelijk ambassade mocht gaan heten. In andere landen wordt meestal een andere naam gebruikt vanwege de moeilijke situatie van de eilandstaat.

Taiwan is sinds 1949 de facto onafhankelijk, maar Peking claimt dat het eiland onderdeel is van China. Het Aziatische land wil daarom niet dat andere landen zelf handelsafspraken maken met Taiwan en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep de VS dan ook op te stopen met het aanhalen van de banden met Taiwan. ‘China zal resolute maatregelen nemen om zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen. We adviseren de VS om geen verkeerde inschattingen te maken’, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.

Afbeelding

Politie Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.