Witte Huis voorspelde Russische inval in Oekraïne al in oktober, schrijft Washington Post

Achtergrond
De Amerikaanse regering was er al in oktober vorig jaar van overtuigd dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen en waarschuwde president Poetin toen voor de consequenties. De regering-Zelensky reageerde terughoudend, ook omdat Duitsland en Frankrijk sceptisch waren. Dat blijkt uit een reconstructie van The Washington Post.
Bert Lanting / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 21:38
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (l) in april op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (l) in april op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv. beeld epa

Amsterdam

Het Witte Huis kwam volgens The Washington Post al maanden voor het begin van de oorlog tot de conclusie dat Rusland een complete militaire invasie in Oekraïne voorbereidde. De regering baseerde dat op satellietbeelden van de enorme Russische troepenmacht in het grensgebied, onderschepte communicatie en – heel opvallend – ‘menselijke bronnen’ binnen de Russische politieke en militaire top. (Dat laatste zal, ook al is het misschien niet waar, in het Kremlin de nodige onrust veroorzaken.)

Tijdens topoverleg met president Joe Biden wezen de chefs van de inlichtingendiensten en generaal Mark Milley, de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, erop dat Rusland alles klaar had staan om Oekraïne van verschillende kanten binnen te val..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier tips om als leider krachtig te communiceren

Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal wat uit te maken.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.