Witte Huis voorspelde Russische inval in Oekraïne al in oktober, schrijft Washington Post

Achtergrond
De Amerikaanse regering was er al in oktober vorig jaar van overtuigd dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen en waarschuwde president Poetin toen voor de consequenties. De regering-Zelensky reageerde terughoudend, ook omdat Duitsland en Frankrijk sceptisch waren. Dat blijkt uit een reconstructie van The Washington Post.
Bert Lanting / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 21:38
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (l) in april op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (l) in april op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv. beeld epa

Amsterdam

Het Witte Huis kwam volgens The Washington Post al maanden voor het begin van de oorlog tot de conclusie dat Rusland een complete militaire invasie in Oekraïne voorbereidde. De regering baseerde dat op satellietbeelden van de enorme Russische troepenmacht in het grensgebied, onderschepte communicatie en – heel opvallend – ‘menselijke bronnen’ binnen de Russische politieke en militaire top. (Dat laatste zal, ook al is het misschien niet waar, in het Kremlin de nodige onrust veroorzaken.)

Tijdens topoverleg met president Joe Biden wezen de chefs van de inlichtingendiensten en generaal Mark Milley, de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, erop dat Rusland alles klaar had staan om Oekraïne van verschillende kanten binnen te val..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’