Noordpoolgebied warmt razendsnel op. ‘Spitsbergen is nu de snelst opwarmende plek ter aarde. Dat raakt me’

Achtergrond
De afgelopen veertig jaar is de temperatuur in de Arctische regio vier keer sneller gestegen dan het wereldgemiddelde. ‘We raken de motor uit de diepvries kwijt’, zegt de Nederlandse poolonderzoeker Maarten Loonen op Spitsbergen.
Jan van Benthem
dinsdag 16 augustus 2022 om 21:22
Sinds 2007 is de fjord bij het onderzoekscentrum Ny Alesund op Spitsbergen niet meer dichtgevroren.
Sinds 2007 is de fjord bij het onderzoekscentrum Ny Alesund op Spitsbergen niet meer dichtgevroren. beeld afp / Dominique Faget

Londen – Ny-Alesund

Ondanks waarschuwingen in de meeste klimaatrapporten dat het Noordpoolgebied sneller opwarmt dan de rest van de aarde, is de werkelijkheid daar nog fors onderschat. Dat is de conclusie van een studie van Finse onderzoekers die de waarnemingen van een reeks instellingen heeft vergeleken en doorgerekend. In hun studie, die is gepubliceerd in het Communications Earth & Environment magazine van Nature, stellen ze dat ‘gedurende de afgelopen 43 jaar de Arctische regio bijna vier keer sneller is opgewarmd dan de wereld in zijn geheel’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’