Noordpoolgebied warmt razendsnel op. ‘Spitsbergen is nu de snelst opwarmende plek ter aarde. Dat raakt me’

Achtergrond
De afgelopen veertig jaar is de temperatuur in de Arctische regio vier keer sneller gestegen dan het wereldgemiddelde. ‘We raken de motor uit de diepvries kwijt’, zegt de Nederlandse poolonderzoeker Maarten Loonen op Spitsbergen.
Jan van Benthem
dinsdag 16 augustus 2022 om 21:22 aangepast 22:24
Sinds 2007 is de fjord bij het onderzoekscentrum Ny Alesund op Spitsbergen niet meer dichtgevroren.
Sinds 2007 is de fjord bij het onderzoekscentrum Ny Alesund op Spitsbergen niet meer dichtgevroren. beeld afp / Dominique Faget

Londen – Ny-Alesund

Ondanks waarschuwingen in de meeste klimaatrapporten dat het Noordpoolgebied sneller opwarmt dan de rest van de aarde, is de werkelijkheid daar nog fors onderschat. Dat is de conclusie van een studie van Finse onderzoekers die de waarnemingen van een reeks instellingen heeft vergeleken en doorgerekend. In hun studie, die is gepubliceerd in het Communications Earth & Environment magazine van Nature, stellen ze dat ‘gedurende de afgelopen 43 jaar de Arctische regio bijna vier keer sneller is opgewarmd dan de wereld in zijn geheel’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.