Nóg zes jaar celstraf voor oud-premier Myanmar, stroom van rechtszaken nog niet voorbij

Nieuws
Aung San Suu Kyi, de afgezette regeringsleider van Myanmar, heeft maandag zes jaar gevangenisstraf gekregen, boven op de elf jaar waartoe ze al eerder was veroordeeld. En nóg is de stroom van rechtszaken tegen haar nog niet voorbij.
Michel Maas / vk
dinsdag 16 augustus 2022 om 04:22
Aanhangers houden nationale vlaggen van Myanmair en een grote afbeelding van het Myanmarese democratie-icoon Aung San Suu Kyi vast.
Aanhangers houden nationale vlaggen van Myanmair en een grote afbeelding van het Myanmarese democratie-icoon Aung San Suu Kyi vast. beeld Epa/diego Azubel

Naypyidaw

Suu Kyi werd in februari 2021 afgezet in een coup, die inmiddels is uitgelopen op een bloedige burgeroorlog waarin al meer dan tweeduizend mensen zijn gedood. Het proces tegen Aung San Suu Kyi vindt plaats achter gesloten deuren. Aanhangers van de voormalige regeringsleider noemen de aanklachten – waaronder de illegale import van walkietalkies, overtreding van de coronaregels en vermeende corruptie – politiek gemotiveerd. Er lopen nu nog negen andere zaken tegen haar.

Suu Kyi was jarenlang een boegbeeld van de strijd voor democratie. Ze ontving daarvoor zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. In het Westen viel ze in ongenade toen ze het militair optreden tegen de Myanmarese moslimminderheid Rohingya verdedigde. I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’