William Ruto wint Keniaanse verkiezingen: meerdere uitdagingen staan hem te wachten

Nieuws
De presidentsverkiezingen in Kenia zijn gewonnen door William Ruto, de huidige vicepresident. De 55-jarige politicus stond in de nek-aan-nekrace tegenover oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door president Uhuru Kenyatta.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 04:22
Vice-president William Ruto
Vice-president William Ruto beeld epa

Nairobi

De uitslag werd door de voorzitter van de verkiezingscommissie onder chaotische omstandigheden bekendgemaakt. De vicevoorzitter had kort daarvoor op een andere locatie bekendgemaakt dat zij en drie andere hoge functionarissen de telling niet transparant genoeg vinden en het resultaat verwerpen. Van de ruim 14 miljoen Kenianen die op 9 augustus hun stem uitbrachten, koos 50,5 procent voor Ruto. Odinga kreeg 48,9 procent van de stemmen. 

Na de bekendmaking verklaarde Ruto met ‘alle leiders’ te zullen werken en dat er ‘geen verliezers zijn’; een poging om de spanningen te verminderen nadat de uitkomst een splijting in de verkiezingscommissie en vrees voor geweld had veroorzaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.