Zelfs een beperkte kernoorlog leidt tot hevige klimaateffecten en misoogsten

Achtergrond
Ook een ‘beperkte regionale kernoorlog’ zal wereldwijd tot mogelijk honderden miljoenen doden leiden. Dat is de harde boodschap van twee studies die maandagmiddag gezamenlijk werden gepresenteerd.
Jan van Benthem
maandag 15 augustus 2022 om 20:31 aangepast 22:28
De kerncentrale van Zaporizja.
De kerncentrale van Zaporizja. beeld epa / Russische ministerie van Defensie

New York – Boston

Het ene, in het blad Nature Food, is van een groep wetenschappers die heeft doorberekend welke effecten een ‘beperkte kernoorlog’ heeft op het klimaat in andere werelddelen en wat dat betekent voor de voedselvoorziening. De andere studie, ‘Nuclear Famine’ (nucleaire hongersnood) is van de IPPNW – de Internationale medische organisatie ter voorkoming van kernoorlogen.

In beide studies blijkt dat ook een beperkt nucleair conflict desastreuze gevolgen heeft voor het klimaat in met name noordelijke landbouwgebieden. ‘In een nucleaire oorlog zullen de kernbommen vuurstormen in steden en industriële gebieden veroorzaken die grote hoeveelheden roet zullen uitstoten tot in de bovenste laag van de atmosfeer. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.