Luchtalarm onthaald als ‘goed teken’ in Oekraïense stad Cherson

Nieuws
Voor het eerst sinds april klonk in de provincie Cherson, in het zuiden van Oekraïne, het luchtalarm. Na de vernietiging van enkele strategische bruggen in de regio, hopen Oekraïners dat de hervatting van het luchtalarm een teken is dat de bevrijding van Cherson aanstaande is.
Alexander Dommerholt
maandag 15 augustus 2022 om 17:20
Het resultaat van een Oekraïense raketaanval op de Antonivsky-brug in Cherson in juli. De brug is inmiddels te zwaar beschadigd om nog gebruikt te kunnen worden.
Het resultaat van een Oekraïense raketaanval op de Antonivsky-brug in Cherson in juli. De brug is inmiddels te zwaar beschadigd om nog gebruikt te kunnen worden. beeld stringer / afp

Cherson

‘Waarschuw buren en alleenstaanden, sluit het gas af en doe het licht uit. Kleed u snel aan, neem uw noodkoffer mee en ga naar de dichtstbijzijnde schuilkelder’.

Oekraïners kennen deze instructies maar al te goed. Het gebrul van het luchtalarm is in het door oorlog verscheurde land aan de orde van de dag, en niet alleen in gebieden die dicht bij het front liggen.

In de provincie Lviv, hemelsbreed ruim 700 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde frontlinie, klonk bijvoorbeeld de afgelopen vijf weken ruim 25 maal het luchtalarm.

De enige regio waar de sirenes lange tijd zwegen, was in de zuidelijke provincie Cherson. Sinds maart is de provincie grotendeels in handen van de Russen. Voor het laatst klonk er het luchtalarm op 15 apri..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.