Schotland voert wet in voor verstrekking gratis maandverband. ‘Een teken van hoop’

Nieuws
In Schotland is een wet van kracht geworden die lokale overheden en onderwijsinstellingen verplicht gratis maandverband te verstrekken aan iedereen die zegt dat nodig te hebben, maar het niet te kunnen betalen.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:36 aangepast 09:37
Afbeelding
beeld anp

Initiatiefneemster en Labour-parlementariër Monica Lennon noemt de wet ‘een teken van hoop dat laat zien wat er bereikt kan worden als politici samen optrekken voor het welzijn van het volk dat we dienen’.

De wet moet ‘ongesteldheidsarmoede’ bestrijden omdat voor een deel van de vrouwen, mogelijk een kwart, maandverband erg duur of zelfs onbetaalbaar is. Het is voor zover bekend de eerste wet in zijn soort op de wereld.

Prijsstijgingen treffen ook Schotland hard. Afgelopen vrijdag nog was er een demonstratie bij het hoofdkantoor van energiemaatschappij Scottish Power in Glasgow tegen de aanhoudende stijging van energieprijzen, met leuzen als ‘bevries de prijzen, niet de mensen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.