Schotland voert wet in voor verstrekking gratis maandverband. ‘Een teken van hoop’

Nieuws
In Schotland is een wet van kracht geworden die lokale overheden en onderwijsinstellingen verplicht gratis maandverband te verstrekken aan iedereen die zegt dat nodig te hebben, maar het niet te kunnen betalen.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:36 aangepast 09:37
Afbeelding
beeld anp

Initiatiefneemster en Labour-parlementariër Monica Lennon noemt de wet ‘een teken van hoop dat laat zien wat er bereikt kan worden als politici samen optrekken voor het welzijn van het volk dat we dienen’.

De wet moet ‘ongesteldheidsarmoede’ bestrijden omdat voor een deel van de vrouwen, mogelijk een kwart, maandverband erg duur of zelfs onbetaalbaar is. Het is voor zover bekend de eerste wet in zijn soort op de wereld.

Prijsstijgingen treffen ook Schotland hard. Afgelopen vrijdag nog was er een demonstratie bij het hoofdkantoor van energiemaatschappij Scottish Power in Glasgow tegen de aanhoudende stijging van energieprijzen, met leuzen als ‘bevries de prijzen, niet de mensen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.