India kan vanwege droogte veel minder rijst uitvoeren

Nieuws
Lokale droogte zit de rijstproductie dwars in India. Daardoor dreigt de op een na grootste rijstproducent van de wereld minder rijst te kunnen exporteren, wat de mondiale voedselprijzen extra kan opdrijven.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 09:00
Rijstoogst op een veld bij de stad Ahmedabad.
Rijstoogst op een veld bij de stad Ahmedabad. beeld afp / Sam Panthaky

New Delhi

Door een gebrek aan regen in belangrijke rijstgebieden is er in het Zuid-Aziatische land minder grond geschikt voor het verbouwen van rijst. Volgens cijfers van het Indiase ministerie van Landbouw is het zogeheten rijstareaal dit seizoen al met 12 procent afgenomen. India heeft elk jaar te maken met zogeheten moessonregens. Dit jaar is er landelijk gezien zelfs meer regen gevallen dan gemiddeld. Maar de hoeveelheid regen verschilde sterk van gebied tot gebied. In sommige regio’s die erg belangrijk zijn voor de rijstproductie zoals de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh viel er juist te weinig water uit de lucht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.