Youssef redde kinderen uit brandende kerk Caïro. ‘Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten’

Achtergrond
Bij een brand tijdens een kerkdienst in de Egyptische hoofdstad Cairo zijn zeker 41 mensen om het leven gekomen. Onder hen veel kinderen, die in een bijgebouw van de kerk in de dagopvang verbleven.
Joost Scheffers
zondag 14 augustus 2022 om 20:29 aangepast 21:13
Soldaten en omstanders bij een beschadigde auto voor de ingang van de koptische Abu Sefeinkerk in Caïro. Bij een brand tijdens een kerkdienst zijn zondag zeker 41 mensen om het leven gekomen.
Soldaten en omstanders bij een beschadigde auto voor de ingang van de koptische Abu Sefeinkerk in Caïro. Bij een brand tijdens een kerkdienst zijn zondag zeker 41 mensen om het leven gekomen. beeld epa / Khaled Kamel

Caïro

De koptische Abu Sefeinkerk ligt ingeklemd tussen appartementsgebouwen in de Caireense volkswijk Imbaba, een van de drukste wijken van Caïro, en kan alleen bereikt worden door steegjes waar auto’s amper doorheen kunnen. De zondag is de eerste dag van de week in Egypte met als gevolg dat de kleine straten van de volkswijk volledig dichtslibben. Het maakte het blussen nauwelijks mogelijk, waardoor de kerk en bijgebouwen van vier verdiepingen, met onder meer de dagopvang voor jonge kinderen, vrijwel tot de grond toe afbrandden. Buurtbewoners snelden toe en probeerden in allerijl zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.