Youssef redde kinderen uit brandende kerk Caïro. ‘Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten’

Achtergrond
Bij een brand tijdens een kerkdienst in de Egyptische hoofdstad Cairo zijn zeker 41 mensen om het leven gekomen. Onder hen veel kinderen, die in een bijgebouw van de kerk in de dagopvang verbleven.
Joost Scheffers
zondag 14 augustus 2022 om 20:29
Soldaten en omstanders bij een beschadigde auto voor de ingang van de koptische Abu Sefeinkerk in Caïro. Bij een brand tijdens een kerkdienst zijn zondag zeker 41 mensen om het leven gekomen.
Soldaten en omstanders bij een beschadigde auto voor de ingang van de koptische Abu Sefeinkerk in Caïro. Bij een brand tijdens een kerkdienst zijn zondag zeker 41 mensen om het leven gekomen. beeld epa / Khaled Kamel

Caïro

De koptische Abu Sefeinkerk ligt ingeklemd tussen appartementsgebouwen in de Caireense volkswijk Imbaba, een van de drukste wijken van Caïro, en kan alleen bereikt worden door steegjes waar auto’s amper doorheen kunnen. De zondag is de eerste dag van de week in Egypte met als gevolg dat de kleine straten van de volkswijk volledig dichtslibben. Het maakte het blussen nauwelijks mogelijk, waardoor de kerk en bijgebouwen van vier verdiepingen, met onder meer de dagopvang voor jonge kinderen, vrijwel tot de grond toe afbrandden. Buurtbewoners snelden toe en probeerden in allerijl zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?