Hoe in de steek gelaten Afghanen in Pakistan maar blijven wachten en wachten

Reportage
De aftocht van de Amerikanen uit Afghanistan en de machtsovername door de Taliban leidde 15 augustus vorig jaar tot een ongekende chaos op het vliegveld van Kaboel. Honderden tolken en ambassadepersoneel vertrokken met de toezegging van een visum naar Pakistan. Een jaar later wachten de gestrande Afghaanse families daar nog steeds op hun doorreisdocumenten.
Wilma van der Maten
zaterdag 13 augustus 2022 om 18:55 aangepast 06:55
Mursal Sakhizada, voorheen onderwijzeres, met haar twee kinderen. 'Weduwen worden gedwongen met Taliban soldaten te trouwen.'
Mursal Sakhizada, voorheen onderwijzeres, met haar twee kinderen. 'Weduwen worden gedwongen met Taliban soldaten te trouwen.' beeld Wilma van der Maten

Islamabad

Op matjes op een kale grond zit de voormalige Afghaanse onderwijzeres Mursal Sakhizada samen met haar moeder Latifa Akbar, haar bijna demente vader, twee jongere broers en haar twee kleine zoontjes. Het gebouw waarin ze wonen is half afgebouwd. De huren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn na de invasie van Afghanen bijna onbetaalbaar. 

Mursal blijft glimlachen. Ook als ze de foto van haar overleden echtgenoot laat zien. Hij was een politieman toen de gekozen president Ashraf Ghani nog aan de macht was. Maar nadat de president vluchtte en de Taliban de macht overnamen, executeerden ze hem standrechtelijk voor zijn huis. Ze laat de foto’s van zijn dode lichaam zien. De beelden staan op haar netvlies gebrand. ‘Na alles wat we..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.