Hoe in de steek gelaten Afghanen in Pakistan maar blijven wachten en wachten

Reportage
De aftocht van de Amerikanen uit Afghanistan en de machtsovername door de Taliban leidde 15 augustus vorig jaar tot een ongekende chaos op het vliegveld van Kaboel. Honderden tolken en ambassadepersoneel vertrokken met de toezegging van een visum naar Pakistan. Een jaar later wachten de gestrande Afghaanse families daar nog steeds op hun doorreisdocumenten.
Wilma van der Maten
zaterdag 13 augustus 2022 om 18:55 aangepast 06:55
Mursal Sakhizada, voorheen onderwijzeres, met haar twee kinderen. 'Weduwen worden gedwongen met Taliban soldaten te trouwen.'
Mursal Sakhizada, voorheen onderwijzeres, met haar twee kinderen. 'Weduwen worden gedwongen met Taliban soldaten te trouwen.' beeld Wilma van der Maten

Islamabad

Op matjes op een kale grond zit de voormalige Afghaanse onderwijzeres Mursal Sakhizada samen met haar moeder Latifa Akbar, haar bijna demente vader, twee jongere broers en haar twee kleine zoontjes. Het gebouw waarin ze wonen is half afgebouwd. De huren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn na de invasie van Afghanen bijna onbetaalbaar. 

Mursal blijft glimlachen. Ook als ze de foto van haar overleden echtgenoot laat zien. Hij was een politieman toen de gekozen president Ashraf Ghani nog aan de macht was. Maar nadat de president vluchtte en de Taliban de macht overnamen, executeerden ze hem standrechtelijk voor zijn huis. Ze laat de foto’s van zijn dode lichaam zien. De beelden staan op haar netvlies gebrand. ‘Na alles wat we..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.