Voor christenen is in Pakistan nauwelijks plek: ‘Eenmaal onafhankelijk werden we aan de kant gezet’

Achtergrond
De opdeling van Brits-Indië in India en Pakistan, maandag 75 jaar geleden, vertelt veelal het verhaal van hindoes en moslims die streden voor onafhankelijkheid. Met geen woord wordt gerept over de steun van de christelijke gemeenschap destijds. Terwijl het christelijke politici waren die het nieuwe Pakistan mogelijk maakten. Nu worden christenen vervolgd en staan ze als straatvegers onderaan de maatschappelijke ladder.
Wilma van der Maten
zaterdag 13 augustus 2022 om 07:05 aangepast 08:04
Dominee Barnabas Younas
Dominee Barnabas Younas beeld Wilma van der Maten

Islamabad

Op de oude christelijke begraafplaats van Rawalpindi, Gora Qabristan, herinneren de graven van vooraanstaande politici en bureaucraten aan de macht en invloed die christenen ooit in de Britse kolonie bezaten. Nu is de begraafplaats in de vergetelheid geraakt. In het hoge gras zakken de overwoekerde graven langzaam weg tot ze onzichtbaar zijn. De arme christelijke gemeenschap ontbreekt het aan geld om de graven te onderhouden. De staat kijkt er niet naar om. ‘Terwijl het meer dan honderd jaar oude Gora Qabristan op de lijst van het nationale erfgoed geplaatst zou moeten worden’, stelt archeoloog Nadeem Umar Tarar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.