Stapt president Bolsonaro vredig op als hij de verkiezingen verliest? Een deel van Brazilië vreest van niet

Achtergrond
Brazilië dreigt te vervallen in een dictatuur, waarschuwen bijna een miljoen ondertekenaars van een in São Paulo voorgedragen manifest. Ze zijn bang dat president Jair Bolsonaro een verkiezingsnederlaag in oktober niet zal accepteren.
Sanne van Grafhorst
donderdag 11 augustus 2022 om 20:16 aangepast 09:06
Demonstranten in São Paulo donderdag dragen een spandoek met de tekst: 'Weg met Bolsonaro'.
Demonstranten in São Paulo donderdag dragen een spandoek met de tekst: 'Weg met Bolsonaro'. beeld afp / Nelson Almeida

São Paulo

‘Wij willen vrije en vreedzame verkiezingen, een stemproces zonder nepnieuws of intimidatie. We zijn erop gericht dat ons land niet terugvalt in oude patronen.’ Met die woorden opende Carlos Gilberto Carlotti Júnior, rector van de Braziliaanse Universiteit van São Paulo (USP), donderdag een grootschalige demonstratie in de rechtenfaculteit.

Net als 45 jaar geleden stond de USP in het teken van de strijd voor democratie. In 1977 werd in het gebouw de zogenaamde ‘brief aan de Brazilianen’ voorgelezen. Het document, opgesteld door juridische experts, was een aanklacht tegen de bloedige dictatuur die Brazilië ruim twintig jaar in de greep hield. Het was een tijd waarin politieke partijen werden verboden, demonstranten doodgeschoten e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.