Gekkenhuis in Chili: duizenden bezoekers met Zweedse vlaggetjes bij eerste Ikea in Zuid-Amerika

Nieuws
Het geduld van de Chilenen werd danig op de proef gesteld, want de opening van het filiaal stond eigenlijk voor eind 2020 gepland, maar de bouw liep vertraging op door de coronapandemie. De opening is onderdeel van grootschalige uitbreidingsplannen van de Zweedse meubelverkoper. In Zuid-Amerika, het laatste continent dat nog door Ikea veroverd moet worden, volgen sowieso filialen in Peru en Colombia. Onlangs opende het concern voor het eerst zijn deuren in Mexico, Oman en (met de grootste Ikea-winkel ter wereld) de Filipijnen.
Nick de Jager / vk
donderdag 11 augustus 2022 om 17:12
Afbeelding
beeld javier Torres / afp

Santiago

Chili is de 65ste markt die Ikea betreedt en Santiago de 470ste winkel die het concern opent. Maar zelden zullen de Zweden met zoveel egards zijn ontvangen als afgelopen woensdag. De straten buiten de winkel vulden zich met wachtende Chilenen. Binnen wapperde een leger enthousiastelingen met Zweedse vlaggen en wurmde zich in aangereikte geel-blauwe outfits. Niet alle aanwezigen wilden overigens iets kopen. Er vormde zich een aparte rij voor Chilenen die gewoon even een kijkje wilde nemen in de gigawinkel van 15.300 vierkante meter.

Historische dag

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.