Gekkenhuis in Chili: duizenden bezoekers met Zweedse vlaggetjes bij eerste Ikea in Zuid-Amerika

Nieuws
Het geduld van de Chilenen werd danig op de proef gesteld, want de opening van het filiaal stond eigenlijk voor eind 2020 gepland, maar de bouw liep vertraging op door de coronapandemie. De opening is onderdeel van grootschalige uitbreidingsplannen van de Zweedse meubelverkoper. In Zuid-Amerika, het laatste continent dat nog door Ikea veroverd moet worden, volgen sowieso filialen in Peru en Colombia. Onlangs opende het concern voor het eerst zijn deuren in Mexico, Oman en (met de grootste Ikea-winkel ter wereld) de Filipijnen.
Nick de Jager / vk
donderdag 11 augustus 2022 om 17:12
Afbeelding
beeld javier Torres / afp

Santiago

Chili is de 65ste markt die Ikea betreedt en Santiago de 470ste winkel die het concern opent. Maar zelden zullen de Zweden met zoveel egards zijn ontvangen als afgelopen woensdag. De straten buiten de winkel vulden zich met wachtende Chilenen. Binnen wapperde een leger enthousiastelingen met Zweedse vlaggen en wurmde zich in aangereikte geel-blauwe outfits. Niet alle aanwezigen wilden overigens iets kopen. Er vormde zich een aparte rij voor Chilenen die gewoon even een kijkje wilde nemen in de gigawinkel van 15.300 vierkante meter.

Historische dag

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.