McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

Nieuws
McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 15:36 aangepast 17:13
Afbeelding
beeld anp

McDonald's sloot in maart, kort na de Russische inval, al zijn 109 fastfoodrestaurants in het Oost-Europese land. Het bedrijf betaalde de lonen van de ruim 10.000 werknemers wel door, zegt Pomroy.

Het bedrijf heeft nog niet aangegeven hoeveel van die vestigingen weer open kunnen. Het gaat vooral om restaurants in het westen en rond hoofdstad Kiev. Andere bedrijven zijn daar volgens Pomroy al veilig heropend.

Blij

De oorlog in Oekraïne woedt nog altijd, vooral in het oosten en het zuiden van het land. McDonald's zegt na "uitgebreid overleg met Oekraïense ambtenaren, leveranciers en veiligheidsexperts" besloten te hebben weer hamburgers, friet en andere snacks te verkopen in het land.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, is blij met het nieuws, hoewel hij waarschuwt dat het nog een poos kan duren voordat de fastfoodrestaurants daadwerkelijk open kunnen.

Signaal

"Maar de terugkeer van een geweldig Amerikaans bedrijf is allereerst een signaal voor het internationale bedrijfsleven over de mogelijkheden om actief te zijn in Oekraïne, ondanks de oorlog", schreef hij op Facebook.

In Rusland wilde McDonald's juist van zijn restaurants af, omdat actief blijven in het land tegen de waarden van het bedrijf zou indruisen. Het Amerikaanse concern verkocht alle ruim 800 locaties van de keten in Rusland aan de zakenman Alexander Govor, die als licentiehouder 25 restaurants van McDonald's in Siberië exploiteerde.

De Russische restaurants werden voor een veel lager bedrag verkocht dan waarvoor die op de balans stonden. Dat kostte McDonald's 1,2 miljard dollar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.

Afbeelding

Politie Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.