Satellietbeelden tonen verwoeste vliegtuigen op Russische vliegbasis op de Krim

Nieuws
Explosies op een Russische militaire vliegbasis op de Krim, afgelopen dinsdag, hebben grote schade aangericht. Zeker acht gevechtsvliegtuigen zijn grotendeels verwoest. Dat blijkt uit satellietbeelden die gemaakt zijn voor en na de explosies.
Hessel von Piekartz / vk
donderdag 11 augustus 2022 om 15:10
De vliegbasis voor en na de explosies van afgelopen dinsdag.
De vliegbasis voor en na de explosies van afgelopen dinsdag. beeld Planet Labs PBC via Reuters / Volkskrant.

De beelden, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Planet Labs en gepubliceerd door meerdere internationale media, laten een groot verschroeid gebied zien op en rondom het vliegveld. Acht vliegtuigen, die geparkeerd stonden buiten de hangaar, zijn op de foto’s na de explosie geheel of grotendeels verwoest. Zeker twee gebouwen op de basis liggen volledig in puin.

Bovendien blijkt volgens The New York Times, die de beelden analyseerde, dat er meerdere losse explosies hebben plaatsgevonden. Op de beelden zijn drie kraters op verschillende plekken te zien. Getuigen op de Krim meldden op dinsdag aan persbureau Reuters ten minste twaalf explosies waarvan zeker één zeer zware. Op s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.