Niet etniciteit maar economische vooruitgang geeft doorslag bij Keniaanse verkiezingen

Achtergrond
De verkiezingen in Kenia zijn dinsdag - in tegenstelling tot voorgaande jaren - rustig verlopen doordat etniciteit niet meer de doorslaggevende factor is voor de Keniaanse stemmer. Een kalm verloop van de verkiezingen is ook van cruciaal belang voor de stabiele rol van Kenia in de onrustige regio.
Annegina Randewijk
woensdag 10 augustus 2022 om 20:17
Twee Keniaanse mannen lezen langs de kant van de weg het laatste nieuws over de verkiezingen.
Twee Keniaanse mannen lezen langs de kant van de weg het laatste nieuws over de verkiezingen. beeld afp / Tony Karumba

Nairobi

Kenianen kunnen opgelucht ademhalen nu de verkiezingen relatief rustig zijn verlopen. Op een schietpartij van rivaliserende politici en een handgemeen na, zijn er geen spanningen gemeld tussen etnische groepen. En dat is goed nieuws voor de Keniaanse democratie die tot nu toe langs etnische lijnen werd uitgespeeld. 

De Keniaanse stemmers baseerden hun keuze niet op etniciteit, maar op wie volgens hen de beste presidentskandidaat is om de economie vooruit te helpen. En dat is nodig: Kenianen lijden onder stijgende inflatie, voedseltekorten en armoede. Dit alles is verergerd door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende droogte in het noorden van het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Afbeelding

Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Alle toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert nu de geldkraan naar Hongarije open te draaien.

Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.