Niet etniciteit maar economische vooruitgang geeft doorslag bij Keniaanse verkiezingen

Achtergrond
De verkiezingen in Kenia zijn dinsdag - in tegenstelling tot voorgaande jaren - rustig verlopen doordat etniciteit niet meer de doorslaggevende factor is voor de Keniaanse stemmer. Een kalm verloop van de verkiezingen is ook van cruciaal belang voor de stabiele rol van Kenia in de onrustige regio.
Annegina Randewijk
woensdag 10 augustus 2022 om 20:17
Twee Keniaanse mannen lezen langs de kant van de weg het laatste nieuws over de verkiezingen.
Twee Keniaanse mannen lezen langs de kant van de weg het laatste nieuws over de verkiezingen. beeld afp / Tony Karumba

Nairobi

Kenianen kunnen opgelucht ademhalen nu de verkiezingen relatief rustig zijn verlopen. Op een schietpartij van rivaliserende politici en een handgemeen na, zijn er geen spanningen gemeld tussen etnische groepen. En dat is goed nieuws voor de Keniaanse democratie die tot nu toe langs etnische lijnen werd uitgespeeld. 

De Keniaanse stemmers baseerden hun keuze niet op etniciteit, maar op wie volgens hen de beste presidentskandidaat is om de economie vooruit te helpen. En dat is nodig: Kenianen lijden onder stijgende inflatie, voedseltekorten en armoede. Dit alles is verergerd door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende droogte in het noorden van het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.