Peking dreigt nadrukkelijk met geweld als Taiwan of de VS niet toegeven

Achtergrond
China heeft woensdag een Witboek gepubliceerd over de ‘hereniging’ van Taiwan. Daarin wordt nadrukkelijk gesproken over ‘drastische maatregelen’ als Taiwan niet meewerkt, waarbij wordt verwezen naar de Korea-oorlog.
Jan van Benthem
woensdag 10 augustus 2022 om 19:18 aangepast 21:38
Chinese schepen liggen woensdag dichtbij de Taiwanese Kinmen eilanden, met het Chinese eiland Dadeng op de achtergrond.
Chinese schepen liggen woensdag dichtbij de Taiwanese Kinmen eilanden, met het Chinese eiland Dadeng op de achtergrond. beeld afp / Sam Yeh / afp

Dat Taiwan nog niet herenigd is met China, is een open wond voor de Chinese natie. En die wond moet worden gedicht. Desnoods met ‘drastische maatregelen’ als Taiwanese ‘separatisten’ of ‘externe machten ooit onze rode lijnen zouden overschrijden’. Dat is de kern van het Witboek dat de Chinese regering woensdag presenteerde onder de titel ‘De Taiwanese kwestie en de herleving van China in het Nieuwe Tijdperk’.

Dit derde Chinese witboek over Taiwan is veel concreter dan de voorgaande versies uit 1993 en 2000. De toekomst van Taiwan wordt erin geschetst aan de hand van de ‘soepele hereniging’ van Hongkong met China. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.