Nucleaire ramp dreigt door oorlog Oekraïne, maar Oekraïne laat VN-hulp niet toe

Nieuws
De Oekraïense kerncentrale in Zaporizja is beschadigd geraakt bij gevechten met het Russische leger. Volgens de VN-organisatie IAEA vormen de beschietingen ‘een reëel risico op een nucleaire catastrofe’. Toch staat Oekraïne een bezoek van de IAEA niet toe.
Aliene Boele
dinsdag 9 augustus 2022 om 04:22
Oekraïense soldaten tijdens de oorlog.
Oekraïense soldaten tijdens de oorlog. beeld Genya Savilov / afp

Den Haag

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich grote zorgen. De kerncentrale aan de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr, vijftig kilometer van de stad Zaporizja, raakte vrijdag beschadigd bij gevechten tussen het Oekraïense en Russische leger. Volgens Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf dat de centrale beheert, raakten delen van het complex zwaar beschadigd. Een reactor moest worden gesloten, maar er kwam geen radioactieve straling vrij.

De kerncentrale, die de grootste van Europa is, viel zonder veel moeite aan het begin van de oorlog in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met het Oekraïense personeel. Sindsdien besc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’

Afbeelding

Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent.

Afbeelding

Russische annexaties ‘ernstige schending’

Turkije wijst de annexatie door Rusland van vier regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.