Nucleaire ramp dreigt door oorlog Oekraïne, maar Oekraïne laat VN-hulp niet toe

Nieuws
De Oekraïense kerncentrale in Zaporizja is beschadigd geraakt bij gevechten met het Russische leger. Volgens de VN-organisatie IAEA vormen de beschietingen ‘een reëel risico op een nucleaire catastrofe’. Toch staat Oekraïne een bezoek van de IAEA niet toe.
Aliene Boele
dinsdag 9 augustus 2022 om 04:22
Oekraïense soldaten tijdens de oorlog.
Oekraïense soldaten tijdens de oorlog. beeld Genya Savilov / afp

Den Haag

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich grote zorgen. De kerncentrale aan de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr, vijftig kilometer van de stad Zaporizja, raakte vrijdag beschadigd bij gevechten tussen het Oekraïense en Russische leger. Volgens Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf dat de centrale beheert, raakten delen van het complex zwaar beschadigd. Een reactor moest worden gesloten, maar er kwam geen radioactieve straling vrij.

De kerncentrale, die de grootste van Europa is, viel zonder veel moeite aan het begin van de oorlog in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met het Oekraïense personeel. Sindsdien besc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.