Gegijzeld in eigen stad: ‘Haïtianen leven in oorlogsgebied’

Achtergrond
Voor inwoners van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, is het leven bijna onmogelijk geworden. Omringd door gewelddadige bendes die in hun strijd om macht geen burgerslachtoffers schuwen, zijn zij gegijzelden in hun eigen stad. ‘Wanneer conflicten elkaar opvolgen, kun je niet op adem komen.’
Sanne van Grafhorst
maandag 8 augustus 2022 om 22:06
Kinderen op de vlucht voor bendegeweld in Port-au-Prince vinden een schuilplaats in een Rooms-Katholieke school.
Kinderen op de vlucht voor bendegeweld in Port-au-Prince vinden een schuilplaats in een Rooms-Katholieke school. beeld afp / Richard Pierrin

Port-au-Prince

Dat de missie van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Haïti er nog lang niet opzit, is voor medisch coördinator Rachelle Séguin duidelijk. In de laatste week van juli nam de spoeddienst van AzG in Turgeau, een wijk in de hoofdstad Port-au-Prince, bijna tachtig mensen met schotwonden op.
‘Velen van hen werden geraakt door rondvliegende kogels’, vertelt Séguin vanuit Port-au-Prince. ‘Door de onveiligheid op straat konden mensen soms wekenlang niet bij een gezondheidscentrum komen. Tegen de tijd dat ze bij ons aanklopten, waren veel wonden al aan het etteren en infecteren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.