China neemt Taiwan in een militaire wurggreep na het bezoek van Pelosi

Analyse
Volgens China heeft Amerika met het bezoek van Nancy Pelosi de ‘status quo’ gebroken. De ‘hereniging’ van Taiwan met China zal worden versneld en een ongekend grote militaire ‘omsingeling’ van het eiland vormt ‘het sjabloon’ daarvoor.
Jan van Benthem
woensdag 3 augustus 2022 om 19:40 aangepast 09:02
Nancy Pelosi en de Taiwanese president Tsai Ing-wen tijdens het volgens China 'extreem kwaadaardige' bezoek van Pelosi aan Taiwan.
Nancy Pelosi en de Taiwanese president Tsai Ing-wen tijdens het volgens China 'extreem kwaadaardige' bezoek van Pelosi aan Taiwan. beeld epa / Taiwanese presidentiële kantoor

Peking-Taipei

De woede van Peking richt zich na afloop van het bezoek van Pelosi op Taiwan. Dat zal de prijs moeten betalen voor de woorden van Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Pelosi zei in Taiwan dat het ‘een levendige, robuuste democratie’ is, maar een die bedreigd wordt. In haar gesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-wen ging het volgens Pelosi over ‘het verdiepen van onze economische relaties, het verder versterken van onze veiligheidssamenwerking en het verdedigen van onze gedeelde democratische waarden’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.