Chinese leger kondigt direct militaire oefeningen aan, na landing Pelosi

Nieuws
Het bezoek van de Amerikaanse congresvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan heeft dinsdag tot een nieuw dieptepunt geleid in de verhoudingen tussen de VS en China.
Auke van Eijsden
woensdag 3 augustus 2022 om 04:22 aangepast 11:24
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi beeld afp / Saul Loeb

Taipei

Chinese autoriteiten reageerden dinsdag woedend op de komst van Nancy Pelosi naar Taiwan, een de facto zelfstandige eilandstaat die door China als afvallige provincie wordt beschouwd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking sprak van een ‘enorme provocatie’ die een ‘nieuwe ronde van spanningen en ernstige uitdagingen’ met zich meebrengt. Als reactie heeft de Chinese regering grote troepenbewegingen aangekondigd rond het eiland, die ten minste tot zondag moeten duren.

Deskundigen vreesden vooraf de mogelijkheid van een directe confrontatie tussen Chinese en Amerikaanse troepen, bijvoorbeeld door het tegenhouden van Pelosi’s vliegtuig. Zo’n escalatie is vooralsnog uitgebleven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’