Ouders staken strijd: beademing hersendode Archie woensdag definitief stopgezet

Nieuws
De beademing van de Britse tiener Archie Battersbee wordt woensdag om 12.00 uur Nederlandse tijd stopgezet. Dinsdag gingen Archies ouders nog in hoger beroep, maar het Hooggerechtshof wees die poging in een spoedzitting van de hand. Daarmee komt een einde aan een maandenlange juridische strijd over de hersendode tiener.
Auke van Eijsden
dinsdag 2 augustus 2022 om 19:22 aangepast 22:35
Het Britse Hooggerechtshof deed dinsdag definitief uitspraak in de zaak-Archie.
Het Britse Hooggerechtshof deed dinsdag definitief uitspraak in de zaak-Archie. beeld epa / Andy Rain

Londen

De gang naar het Hooggerechtshof was de laatste juridische uitweg voor de ouders van Archie Battersbee, die al maanden proberen het leven van hun zoon te redden. Nu ook de hoogste rechter toestemming geeft om de beademing te stoppen, geven Archies ouders hun strijd op, melden ze aan Britse media. De moeder moest erkennen dat ze ‘hem niet mee naar huis kan nemen’. Ze blijft wel benadrukken dat ze het verkeerd vindt dat ‘andere mensen beslissen waar hij zijn laatste adem uitblaast en of hij leeft of sterft’.

Archie raakte in april in coma, waarschijnlijk nadat hij meedeed aan een online challenge waarbij jongeren opzettelijk bewusteloos proberen te raken. Hierdoor liep de twaalfjarige Brit ernstige hersenschade op...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.