In het noorden van Mexico is er alleen nog water voor fabrieken - niet voor gewone mensen

Achtergrond
In een groot deel van Noord-Mexico is day zero gepasseerd: de dag dat de laatste druppel uit de kraan viel. Althans, voor particulieren. Grote bedrijven pompen nog wel miljarden liters grondwater uit publieke waterreservoirs.
Sanne van Grafhorst
maandag 1 augustus 2022 om 21:20
Inwoners van de Mexicaanse staat Nuevo Leon staan in de rij voor een tankwagen om drinkwater te krijgen.
Inwoners van de Mexicaanse staat Nuevo Leon staan in de rij voor een tankwagen om drinkwater te krijgen. afp / Julio Cesar Aguilar

Monterrey

‘Het is geen droogte, het is plundering’ - een door activisten veel gebezigde slogan maakt duidelijk dat zich in het noorden van Mexico een ‘wateroorlog’ afspeelt.
De omvang van de watercrisis openbaart zich nog wel het beste van bovenaf. Schokkende foto’s van Nasa tonen de razendsnelle afname van de waterstand in het Cerro Prieto-reservoir in de staat Nuevo León. Van een rijkelijk gevuld blauwgroen reservoir in 2015 naar een droge zandbank in juli 2022 - afgaande op alleen de laatste foto lijkt er van een waterbron nooit sprake te zijn geweest. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Vier tips om als leider krachtig te communiceren

Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal wat uit te maken.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?