Voor vrouwen in Afghanistan zijn hun angsten nu werkelijkheid geworden

Achtergrond
Nederland beloofde bij het vertrek uit Afghanistan vorig jaar de burgers niet in de steek te zullen laten. Maar de vrouwen van Afghanistan ‘sterven langzaam weg’, zegt zowel Amnesty als de VN-missie in het land. En op het Westen na interesseert dat maar weinig landen meer.
Jan van Benthem
vrijdag 29 juli 2022 om 23:18
Vrouwelijke gevangenen in de gevangenis van Kandahar, 26 juli. Vrouwen moeten voldoen aan steeds strikere eisen van het 'ministerie van Deugdzaamheid' van de Taliban.
Vrouwelijke gevangenen in de gevangenis van Kandahar, 26 juli. Vrouwen moeten voldoen aan steeds strikere eisen van het 'ministerie van Deugdzaamheid' van de Taliban. beeld epa

Kabul

‘Vandaag ben ik hier om jullie te vertellen dat onze angsten werkelijkheid zijn geworden. Vrijwel iedere dag wordt de situatie voor de meeste Afghaanse vrouwen en meisjes slechter’. Zo begon Alison Davidian, vertegenwoordiger van UN Women voor Afghanistan begin deze week haar uiteenzetting. Volgens deze speciale VN-organisatie voor het verbeteren van de positie van vrouwen zijn twee decennia van vooruitgang in enkele maanden tijd uitgewist. ‘Vrouwen met wie je een paar maanden geleden nog kon spreken, kunnen nu hun huis niet meer uit, niet naar hun werk en zelfs hun gezicht niet meer laten zien.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.