Adviseur Surinaamse regering: ‘Nederlandse impuls kan helpen Surinaamse zorg op te krikken’

Achtergrond
Dat er in Suriname baby’s sterven door een gebrek aan zorgpersoneel, is slechts het topje van de ijsberg. Dat zegt Marc Sprenger, adviseur Volksgezondheid voor de Surinaamse regering. ‘Ziekenhuizen hebben enorme schulden en het gespecialiseerde personeel vertrekt naar Nederland of de Antillen.’
Sanne van Grafhorst
vrijdag 29 juli 2022 om 04:22 aangepast 11:02
De zorg aan baby's, hier in het Diakonessenhuis in Paramaribo, staat ernstig onder druk.
De zorg aan baby's, hier in het Diakonessenhuis in Paramaribo, staat ernstig onder druk. beeld Jaco Klamer

Op een bepaald moment tijdens het video-interview laat Marc Sprenger een foto op zijn laptop zien van een mooi maar verwaarloosd huis in Paramaribo. ‘Zo ziet de zorg in Suriname eruit’, vertelt hij vanuit de Surinaamse hoofdstad, waar hij de regering van president Chan Santokhi adviseert op het gebied van volksgezondheid. ‘Dit huis kun je alleen maar herstellen als je overal aandacht aan besteedt. Je kunt niet mondjesmaat wat zaken oplappen. Aan alle aspecten die bijdragen aan het verval van dit huis moet je nú aandacht besteden.’

De Nederlandse Sprenger heeft een lange staat van dienst als opgeleid arts-microbioloog en epidemioloog. Eerder werkte hij voor onder meer het RIVM, het European Centre for Disease Prevention and Control en de W..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.