Oekraïne bedreigt Russen in Cherson met hightech raketwapen: ‘Offensief wint aan kracht’

Nieuws
Het Oekraïense leger gebruikt het geavanceerde Amerikaanse raketwapen Himars om de Russen in de regio Cherson flink te bedreigen. Een Oekraïens tegenoffensief zou de laatste dagen zo succesvol verlopen, dat de zuidelijke stad is afgesloten van de rest van bezet Russisch gebied.
Stieven Ramdharie / vk
donderdag 28 juli 2022 om 14:20
Himars worden gebruikt bij een oefening.
Himars worden gebruikt bij een oefening. beeld Fadel Senna / afp

Volgens Kyiv stuurt het Russische leger in allerijl versterkingen naar Cherson na diverse succesvolle raketaanvallen op drie strategische bruggen. Oekraïne zegt in de afgelopen weken met de Amerikaanse precisie-raketten, die door Kyiv een ‘game changer’ worden genoemd, ook meer dan vijftig Russische wapenopslagplaatsen, benzinedepots en commandocentra te hebben vernietigd in het oosten en het zuiden.

Als Cherson echt bedreigd wordt, zou het een belangrijke opsteker zijn voor Oekraïne. Sinds de invasie begon, wist het Oekraïense leger de Russen te verdrijven uit Kyiv en omgeving. Ook slaagden ze erin de Russische troepen bij Charkiv terug te slaan tot aan de grens. Maar Kyiv moest t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.