Natuurrampen veroorzaakten dit jaar tot nu toe veel minder schade

Nieuws
Natuurrampen hebben de eerste helft van dit jaar wereldwijd een stuk minder financiële schade veroorzaakt dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Duitse herverzekeraar Munich Re kwam het grootste deel van de schade wederom uit de Verenigde Staten, waar heftige tornado’s miljarden aan schade veroorzaakten.
anp
donderdag 28 juli 2022 om 12:32
Afbeelding
beeld anp

In Azië en het Pacifisch gebied was meer schade dan normaal, onder meer door overstromingen en recordhoeveelheden regen aan de Australische oostkust in februari. Ook een aardbeving in het voorjaar in Japan zorgde voor veel schade, zo’n 8,8 miljard dollar. De totale schade kwam tot en met juni wereldwijd uit op 65 miljard dollar, zo’n 40 procent lager dan de 105 miljard van de eerste helft van vorig jaar. De verzekerde schade was met 34 miljard ongeveer hetzelfde als eerdere jaren.

In Europa waren de grootste problemen door droogte, hitte en winterse stormen. In Nederland zorgden storm Eunice en twee andere stormen in februari voor veel schade. De winterse stormen in Europa kostten samen ruim 5 miljard. Volgens Munich Re is de schade van hitte en droogte moeilijk in te schatten doordat bijvoorbeeld productieverliezen pas later duidelijk worden.

Het aantal dodelijke slachtoffers door natuurrampen lag het afgelopen halfjaar op ongeveer 4300, wat meer is dan andere jaren. Bij een aardbeving in Afghanistan in juni vielen al zo’n 1200 doden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.

Afbeelding

Politie Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.