Overal bosbranden: Staat de wereld dit jaar erger in brand?

Achtergrond
Van Californië tot Slovenië en van Tenerife tot Lesbos - wereldwijd rukken brandweerlieden uit om bosbranden tegen te gaan.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 26 juli 2022 om 04:21 aangepast 09:29
Door blikseminslag staat een deel van Alaska in brand.
Door blikseminslag staat een deel van Alaska in brand. beeld anp

Hoe kan het dat het vuur zich zo rijkelijk verspreidt? En nemen de branden toe? Drie gebieden in beeld. 


beeld Alexander Dommerholt

Alaska

Een ongewone hoeveelheid blikseminslagen en een kurkdroog landschap zorgen in Alaska voor een razendsnelle verspreiding van branden. In Amerika’s grootste staat is dit jaar ruim 12.000 vierkante kilometer aan land in vlammen opgegaan. Qua omvang is dat vergelijkbaar met Groningen, Friesland en Drenthe samen.
Het zijn de grootste branden in Alaska sinds 2015. In de afgelopen eeuw werd zes keer eerder zo’n gebied in de as gelegd, blijkt uit gegevens van de overheidsinstantie Alaska Division of Forestry.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.