Met de K-329 Belgorod heeft Rusland nu ‘het absolute nucleaire wapen’ in handen

Achtergrond
Rusland neemt in rap tempo nieuwe nucleaire onderzeeërs in dienst, als onderdeel van Poetins modernisering van de strijdkrachten. Maar de K-329 Belgorod is een klasse apart en moet een kernwapen gaan dragen dat hele kustregio’s kan verwoesten.
Jan van Benthem
maandag 25 juli 2022 om 20:52 aangepast 15:48
De K-329 Belgorod op een video van het Russische ministerie van Defensie
De K-329 Belgorod op een video van het Russische ministerie van Defensie beeld Videostill ND

Severodvinsk

‘Een absoluut wapen dat de strategische strijdkrachten van Rusland een unieke voorsprong geeft op de tegenstander.’ Zo introduceerde het Russische nieuwsplatform russian.rt.com de nieuwste nucleaire onderzeeër die deze maand in dienst is genomen, de K-329 Belgorod. Het is met een lengte van 184 meter niet alleen de langste onderzeeër ter wereld, maar ook de eerste die de ‘Poseidon’ nucleaire torpedo kan vervoeren en afvuren. Deze torpedo werd door de Russische president Poetin in 2018 al genoemd als een van de nieuwe, geavanceerde nucleaire wapens en zal volgens Moskou over unieke eigenschappen beschikken. 


De nucleaire onderzeeër K-329 Belgorod tijdens een proefvaart eerder dit jaar - beeld ND

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?