Met de K-329 Belgorod heeft Rusland nu ‘het absolute nucleaire wapen’ in handen

Achtergrond
Rusland neemt in rap tempo nieuwe nucleaire onderzeeërs in dienst, als onderdeel van Poetins modernisering van de strijdkrachten. Maar de K-329 Belgorod is een klasse apart en moet een kernwapen gaan dragen dat hele kustregio’s kan verwoesten.
Jan van Benthem
maandag 25 juli 2022 om 20:52 aangepast 15:48
De K-329 Belgorod op een video van het Russische ministerie van Defensie
De K-329 Belgorod op een video van het Russische ministerie van Defensie beeld Videostill ND

Severodvinsk

‘Een absoluut wapen dat de strategische strijdkrachten van Rusland een unieke voorsprong geeft op de tegenstander.’ Zo introduceerde het Russische nieuwsplatform russian.rt.com de nieuwste nucleaire onderzeeër die deze maand in dienst is genomen, de K-329 Belgorod. Het is met een lengte van 184 meter niet alleen de langste onderzeeër ter wereld, maar ook de eerste die de ‘Poseidon’ nucleaire torpedo kan vervoeren en afvuren. Deze torpedo werd door de Russische president Poetin in 2018 al genoemd als een van de nieuwe, geavanceerde nucleaire wapens en zal volgens Moskou over unieke eigenschappen beschikken. 


De nucleaire onderzeeër K-329 Belgorod tijdens een proefvaart eerder dit jaar - beeld ND

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?