Hoe een boerenopstand het einde van een corrupt regime inluidde. ‘Het volk in Sri Lanka lijdt’

Interview
Na maanden van protesten kregen inwoners van Sri Lanka het vorige week voor elkaar: president Gotabaya Rajapaksa stapte op. Daarmee werd het land na decennia bevrijd uit de ijzeren greep van een corrupte familiedynastie. Toch heeft Sri Lanka nog een lange weg te gaan, vertelt Jehan Perera, directeur van de Nationale Vredesraad van het land.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 19 juli 2022 om 20:32 aangepast 21:33
Mensen vieren het aftreden van Gotabaya Rajapaksa als president van Sri Lanka, voor het presidentieel paleis in Colombo.
Mensen vieren het aftreden van Gotabaya Rajapaksa als president van Sri Lanka, voor het presidentieel paleis in Colombo. beeld epa / Chamila Karunarathne

Colombo

Wat zijn de grondoorzaken van het grootschalige volksprotest?

‘De demonstraties begonnen als kleine boerenopstanden en waren een reactie op een overhaaste beslissing van de ex-president om alle geïmporteerde synthetische mest en pesticiden te verbieden. De overstap naar biologisch boeren is goed, maar kan niet van de een op de andere dag tot stand komen. Binnen een halfjaar stortte de agrarische sector in: de productie van rijst, thee en groente daalde 20 tot 50 procent. Daarna raakten we door onze buitenlandse valuta heen. Als gevolg daarvan ontstond een brandstoftekort en kregen we te maken met urenlange stroomonderbrekingen. Toen daalde de roepie in waarde, waardoor de prijzen m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Vier tips om als leider krachtig te communiceren

Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal wat uit te maken.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?