Hongaren de straat op vanwege ‘brute belastingverhoging’ door regering-Orbán

Achtergrond
Vier keer meer belasting betalen en dat al per 1 september. Duizenden Hongaren zijn woedend over deze razendsnel ingevoerde maatregel. Vandaag gingen ze opnieuw de straat op. ‘Mensen nemen niet alles stilzwijgend van premier Orbán aan.’
Ruurd Ubels
maandag 18 juli 2022 om 16:50 aangepast 17:24
De belangrijkste politieke tegenstander van de Hongaarse premier Viktor Orbán, Péter Márki-Zay, spreekt in Boedapest een grote groep demonstranten toe die zich keren tegen de belastingverhogingen van de regering.
De belangrijkste politieke tegenstander van de Hongaarse premier Viktor Orbán, Péter Márki-Zay, spreekt in Boedapest een grote groep demonstranten toe die zich keren tegen de belastingverhogingen van de regering. beeld afp / Ferenc Isza

Boedapest

Hoewel de demonstranten wegen en bruggen in Boedapest blokkeerden, krijgen ze de de steun van burgemeester Gergely Karácsony. ‘Ik kan hun woede begrijpen’, schrijft de groen-linkse burgemeester van de Hongaarse hoofdstad op Facebook. 

Binnen 24 uur wijzigde het Hongaarse parlement, dat voor tweederde in handen is van regeringspartij Fidesz, vorige week maandag een populaire belastingregeling voor kleine bedrijven en zelfstandigen. Met deze zogeheten KATA-regeling betalen deze ondernemers met een jaarinkomen tot 29.000 euro maandelijks een vast bedrag aan belastingen. Zo’n 450.000 Hongaren, circa 10 procent van de beroepsbevolking, maken hiervan gebruik. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’