Noord-Macedonië stemt voor compromisvoorstel

Nieuws
Het parlement van Noord-Macedonië heeft zaterdag ingestemd met een Frans compromisvoorstel dat een eind moet maken aan de blokkade van Bulgarije tegen toetreding van het land tot de Europese Unie.
anp
maandag 18 juli 2022 om 04:22
Dimitar Kovacevski
Dimitar Kovacevski beeld epa / Georgi Licovski

Skopje

Dat liet premier Dimitar Kovacevski zaterdag weten. Frankrijk heeft voorgesteld dat in de grondwet van Noord-Macedonië wordt vastgelegd dat de Bulgaarse minderheid in het land dezelfde rechten heeft en op dezelfde wijze wordt behandeld als andere inwoners van Noord-Macedonië. Ook hoeft Bulgarije de Macedonische taal niet te erkennen. In ruil daarvoor zal Bulgarije toestaan dat Noord-Macedonië toetredingsgesprekken met de EU voert. 68 van de 120 parlementsleden stemden voor het voorstel. Oppositieleden onthielden zich van stemming en verlieten de zaal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.