Nederlander wil in Roemenië ouderwets ‘boeren’

Achtergrond
In de bergen van Roemenië probeert de Nederlandse dierenarts Lars Veraart nog ‘ouderwets te boeren’. Hij heeft met eigen ogen gezien hoe agrariërs in West-Europa steeds stressvoller gingen leven en de biodiversiteit daar verdwijnt. ‘Het is niet alleen het stikstofprobleem. Alles heeft met alles te maken.’
Maarten Boersema
zaterdag 16 juli 2022 om 19:15
Lars Veraart: 'Het begint allemaal met goede zorg voor de grond.'
Lars Veraart: 'Het begint allemaal met goede zorg voor de grond.' beeld Maarten Boersema

Alunisu

Drie boeren staan onderaan de berg rustig te wachten op hun koeien. Het lijken net vaders, die bij de uitgang van een speeltuin staan te wachten totdat hun kinderen zijn uitgespeeld. Niet veel later sjokken een tiental koeien voor de boeren uit over de landweg richting het dorp om daar op de verschillende erven gemolken te worden. 

De Nederlander Lars Veraart weet er alles van. Hij studeerde diergeneeskunde, werd veearts en werkte ruim vijftien jaar als veearts in West-Europa. In 2009 besloot hij samen met zijn vrouw het roer om te gooien. Ze verhuisden naar het dorpje Alunisu, op zo’n anderhalf uur rijden van Cluj-Napoca. Veraart was al wel vaker in Roemenië geweest en had ontdekt dat er daar nog ‘geboerd’ wordt zoals dat honderd ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’