Regeringscrisis in Italië, maar president accepteert ontslag Draghi niet – hoe gaat dit verder?

Nieuws
Premier Mario Draghi heeft donderdagavond zijn ontslag ingediend, omdat hij niet langer de steun geniet van coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging. Maar president Sergio Mattarella accepteert het ontslag niet en stuurt aan op een lijmpoging. Hoe moet het verder met de Italiaanse regering?
Rosa van Gool / vk
vrijdag 15 juli 2022 om 21:42
De Italiaanse premier Draghi.
De Italiaanse premier Draghi. beeld Epa/angelo Carconi

Rome

Wat wil Mario Draghi? Dat is de vraag die Rome na een dramatische donderdag bezighoudt. Er is geen meerderheid van nationale eenheid meer, constateerde de oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank, nadat de Vijfsterrenbeweging was weggelopen bij een vertrouwensstemming. 

De woorden waarmee premier Draghi zijn poging tot ontslag donderdagavond toelichtte, lieten weinig ruimte voor een doorstart. Toch is dat de koers waarop president Sergio Mattarella aanstuurt, door het ontslag te weigeren en Draghi terug te sturen naar het parlement, waar hij woensdag verschijnt. In de tussenliggende dagen zullen politici overuren maken, koortsachtig overleggend om een nieuw onderling evenwicht te vinden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.