Hittegolf kan leiden tot record aan bosbranden

Nieuws
Veel Europese bossen staan in brand en het gevaar is nog lang niet geweken. De hittegolf in Zuid-Europa duurt voort. In combinatie met weinig neerslag betekent dit dat 2022 mogelijk het jaar met de meeste bosbranden ooit gemeten wordt.
Serena Frijters / vk
vrijdag 15 juli 2022 om 21:49
Bosbranden in Frankrijk.
Bosbranden in Frankrijk. beeld Clement Mahoudeau / afp

Madrid

In grote delen van Europa breekt de temperatuur record na record, met vele bosbranden tot gevolg. In Portugal en Spanje kan het dit weekeinde 45 graden worden. Maar zelfs in het Verenigd Koninkrijk wordt mogelijk de 40 graden bereikt. Voor Zuid-Europa is dit al de tweede hittegolf dit jaar.

Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo’n vierhonderd in deze tijd van het jaar. Het record uit 2017 van 1864 grote branden komt dichtbij en het bosbrandseizoen is nog lang niet afgelopen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.