Shinzo Abe brak de ongeschreven politieke wetten van Japan, en schreef geschiedenis als langstzittende premier

Achtergrond
Shinzo Abe deed iets wat eigenlijk helemaal niet kan: in de chaotische politieke cultuur van Japan was hij negen jaar lang minister-president. Toch is zijn nalatenschap niet zo groot als hij zal hebben gehoopt. Vrijdag werd hij op 67-jarige leeftijd vermoord.
Nick de Jager / vk
vrijdag 8 juli 2022 om 16:21
Shinzo Abe werd op 67-jarige leeftijd vermoord.
Shinzo Abe werd op 67-jarige leeftijd vermoord. beeld yoshikazu Tsuno / afp

Zelden straalde de lach van Shinzo Abe zo als op 7 september 2013. Niet Istanbul, niet Madrid, maar het IOC koos in een congreszaal in Buenos Aires voor Tokyo als organisator van de Olympische Spelen van 2020. Vooral Abe speelde een cruciale rol in die toewijzing. Het IOC twijfelde aan de veiligheid van het evenement in Japan, twee jaar na de kernramp van Fukushima, maar achter de schermen nam de premier van Japan alle zorgen bij de leden weg. Zoals hij dat kon, beheerst, charismatisch, charmant. Abe verklaarde zich in de Argentijnse hoofdstad gelukkiger dan na zijn herverkiezing enkele weken daarvoor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Afbeelding

Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Alle toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert nu de geldkraan naar Hongarije open te draaien.

Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.