Hoe seksueel misbruik en MeToo in Suriname een taboe blijven

Achtergrond
Suriname is al maanden in de ban van een seksueel molest-schandaal rond de topman van een bank. Van alle kanten wordt geprobeerd zijn misdragingen onder het tapijt te vegen. Zelfs justitie werkt eraan mee. Het is typerend voor de wijze waarop in Suriname met dergelijke zaken wordt omgegaan. De MeToo-beweging heeft er nooit een voet aan de grond gekregen.
Armand Snijders
donderdag 7 juli 2022 om 04:21
Psycholoog Roy Bhikharie zegt dat uit deze kwestie blijkt dat men niets snapt van de psychologische toestand en trauma’s die de rest van het leven van de gemolesteerde personen beïnvloeden.
Psycholoog Roy Bhikharie zegt dat uit deze kwestie blijkt dat men niets snapt van de psychologische toestand en trauma’s die de rest van het leven van de gemolesteerde personen beïnvloeden. beeld Armand Snijders

Paramaribo

De eerste meldingen van grensoverschrijdend gedrag van directeur Rafiek Sheoradjpanday (46) werden in oktober bekend. Drie vrouwen zeggen dat zij zijn gemolesteerd door de hoogste baas van de Hakrinbank en in zeker twee gevallen is daar ook aangifte van gedaan. Maar er gebeurde niets met die klachten. 

Begin dit jaar werd de kwestie in de openbaarheid gebracht door een mannelijke medewerker die zich het lot van zijn collega’s aantrok. De man is inmiddels ontslagen. Volgens bankdirecteur Sheoradjpanday heeft zijn ontslag niets te maken met het molestverhaal. Wat dan wel de aanleiding was, zegt hij niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.