Toeristen maken selfies met kapot Russisch oorlogstuig in Warschau

Achtergrond
Oekraïne exposeert vernietigde Russische tanks en ander kapot militair materieel in de Poolse hoofdstad Warschau. De openluchttentoonstelling moet op tournee door heel Europa: niet alleen om Oekraïense successen te tonen, maar ook om eraan te herinneren dat de oorlog niet voorbij is.
Arnout le Clercq / vk
woensdag 6 juli 2022 om 21:46
Toeristen lopen langs het vernietigde Russische oorlogstuig dat tentoongesteld staat in het centrum van Warschau.
Toeristen lopen langs het vernietigde Russische oorlogstuig dat tentoongesteld staat in het centrum van Warschau. beeld ap / Michal Dyjuk

Warschau

Tussen de gebutste rupsbanden van de Russische tank zit nog modder en gras: vers van het slagveld. Sinds een week prijkt dit door het Oekraïense leger onschadelijk gemaakte vehikel op het Kasteelplein in het centrum van Warschau. Behalve de tank staan er ook een houwitser en enkele Russische projectielen. 

Het is de bedoeling dat het kapotte militaire materieel een rondtocht door Polen en andere landen in Europa maakt. De Poolse hoofdstad is de eerste stop. Toeristen lopen nieuwsgierig langs de vernietigde tank, die ruw afsteekt tussen de vrolijk gekleurde panden van het oude stadscentrum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’

Afbeelding

Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent.

Afbeelding

Russische annexaties ‘ernstige schending’

Turkije wijst de annexatie door Rusland van vier regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.