Russen richten hun vizier op laatste stuk van de Donbas: drie militaire scenario’s over de oorlog

Achtergrond
De Oekraïne-oorlog is in zijn vijfde maand, veel langer dan het Russische opperbevel had gedacht. Hoe zal de strijd verder verlopen, nu de Russen de Loehansk-regio hebben veroverd? Drie militaire scenario’s.
Stieven Ramdharie / vk
dinsdag 5 juli 2022 om 16:38
Een inwoner loopt langs de verwoestingen in de straten van Lysytsjansk.
Een inwoner loopt langs de verwoestingen in de straten van Lysytsjansk. beeld afp / Aris Messinis

scenario 1: Rusland neemt de hele Donbas in en roept de overwinning uit

Dit scenario biedt het Kremlin een uitweg uit een oorlog die een onverwacht hoge tol heeft geëist van het ooit machtig gewaande Russische leger, zowel in personeel als in materieel. Met de verovering van de gehele Donbas en de oostelijke strook land tot aan Marioepol en Cherson, kan Vladimir Poetin aan de Russen verkopen dat de ‘speciale operatie’ in Oekraïne de moeite waard is geweest en ook nog is geslaagd.

Maar voor de overwinningspuzzel ontbreekt een belangrijk stuk: de regio-Donetsk. Het Oekraïense leger heeft nog altijd zo’n 46 procent van dit stukje Donbas in handen. Verwacht wordt dat de Russen, na de inname in het weekeinde van Lysytsjansk in Loehansk, nu snel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.