Ook nu de Russen weg zijn, regeert de angst in Boetsja

Reportage
Boetsja is internationaal het symbool geworden van Russische oorlogsmisdaden. Begin april trof het Oekraïense leger er een groot aantal lichamen aan op straat. Het dodental stijgt nog steeds. De angst regeert in Boetsja. ‘Een onweersbui kan genoeg zijn voor mensen om doodsangsten uit te staan. Het is alsof de oorlog weer terugkomt.’
Daphne Wesdorp
maandag 4 juli 2022 om 20:16
Eugene en Vlad Kagarletsky staan in de gang van de trein.
Eugene en Vlad Kagarletsky staan in de gang van de trein. beeld Daphne Wesdorp

Boetsja

Sergii Shepetko (33) draait de balpen nerveus tussen zijn vingers rond. ‘Het probleem is dat dit niet een verhaal is van horen zeggen. Wij leefden in een nachtmerrie.’ De forse assistent van de burgemeester heeft een warme glimlach die reikt van oor tot oor. Maar hij fronst bezorgd met zijn zwarte wenkbrauwen boven zijn helderblauwe ogen. In zijn ogen lees je verdriet – een blik die je in de straten en parken van Boetsja maar al te vaak tegenkomt. ‘We waren niet voorbereid’, zegt Shepetko. ‘Niets had ons kunnen voorbereiden.’

De balie van het gemeentehuis van Boetsja ligt bezaaid met stapels papieren, folders en lijsten met telefoonnummers. Bezoekers lopen af en aan en wachten op grote, gele banken tot ze naar hun afspraak geroepen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.