Aan de Roemeens-Oekraïense grens zitten brugzoekers dag en nacht klaar

Achtergrond
De grenspost bij Sighet Marmatiei is geen grote, maar sinds een aantal maanden voor vele Oekraïners wel een belangrijke. Want voor mensen die leven onder de geel-blauwe vlag, is de brug bij de Roemeens-Oekraïense grens een oversteek naar veiligheid.
Maarten Boersema en Klaas Vos
zaterdag 2 juli 2022 om 19:22
Fietsers vanuit Oekraïne op weg naar Sigheti Marmetiei. Met de blue-dot op de witte tent.
Fietsers vanuit Oekraïne op weg naar Sigheti Marmetiei. Met de blue-dot op de witte tent. beeld Maarten Boersema

Sighet Marmatiei

‘We worden nu geconfronteerd met andere problemen, dan aan het begin van de oorlog. Toen hadden de meeste Oekraïense vluchtelingen die over de brug kwamen een doel. Ze reisden snel door naar familie of vrienden elders in Europa. Nu komen er vluchtelingen zonder echt een plan en soms ook met medische problemen.’

Istvan Safar is een van de vrijwilligers bij de Roemeens-Oekraïense grens in het noorden van Roemenië nabij Sighetu Marmatiei. ‘Je kunt je voorstellen dat de medische voorzieningen in Oekraïne op veel plekken ook niet meer in orde zijn. We hebben de laatste tijd een aantal mensen met oncologische problemen vanaf deze grenspost naar het ziekenhuis in Cluj moeten brengen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.