Van het ziekenhuis naar de cel: de extreme gevolgen van het verbod op abortus in El Salvador

Achtergrond
Een totaalverbod op abortus, zoals een deel van de Verenigde Staten dat wil, kan dramatisch uitpakken voor vrouwen. In El Salvador is de abortuswetgeving zo streng, dat tientallen vrouwen na een miskraam of bevalling van een levenloos kind achter de tralies belandden.
Sanne van Grafhorst
vrijdag 1 juli 2022 om 11:09 aangepast 19:55
Bertha Maria Deleon (links) naast een uitgelaten Evelyn Hernandez, die in 2019 werd vrijgesproken voor de moord op haar levenloos geboren kind.
Bertha Maria Deleon (links) naast een uitgelaten Evelyn Hernandez, die in 2019 werd vrijgesproken voor de moord op haar levenloos geboren kind. afp / Oscar Rivera

San Salvador

‘Dat je niet wist dat je zwanger was, kan niet waar zijn. Je hebt immers al eerder een kind gekregen.’ Met die woorden verklaarde een Salvadoraanse rechter in 2011 een einde aan het bestaan van María Teresa Rivera als vrije vrouw. 

Toen de destijds 27-jarige vrouw zich op een dag niet goed voelde, haastte ze zich naar de wc, waar haar schoonmoeder haar even later bewusteloos en bloedend aantrof. Eenmaal in het ziekenhuis kwam Rivera weer bij. Tot haar grote verbazing vertelden artsen haar dat ze bevallen was. De baby was dood in het toilet gevonden. Rivera werd als dader gezien en gearresteerd. Haar claim dat ze niet van haar zwangerschap op de hoogte was, werd door de rechter van tafel geveegd. Hij verklaarde haar s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.