Spanje wil de NAVO inzetten tegen migratie. ‘We willen erkenning van deze ernstige bedreigingen aan de zuidflank’

Achtergrond
De NAVO is in Madrid bijeen om een nieuwe strategie voor het komende decennium te ontwikkelen. Spanje wil dat illegale migratie daarbij hoog op de agenda komt. Want terwijl iedereen naar het oosten - de oorlog in Oekraïne - kijkt, is er aan de zuidflank van de NAVO sprake van een ‘hybride dreiging’: de inzet van migrantenstroom in de oorlogsvoering.
Lex Rietman
dinsdag 28 juni 2022 om 20:35
Vorige week probeerderen 2000 migranten de Spaanse enclave in Marokko te bereiken. Door hardhandig ingrijpen van de politie werd het een bloedbad.
Vorige week probeerderen 2000 migranten de Spaanse enclave in Marokko te bereiken. Door hardhandig ingrijpen van de politie werd het een bloedbad. beeld afp / Fadel Senna

Barcelona

De NAVO moet ingezet worden tegen migranten. Het idee is niet afkomstig van ultrarechtse haviken uit Warschau of Boedapest. Het komt uit de koker van een regering die zichzelf beschouwt als ‘de meest progressieve van de geschiedenis’. Zo is de Spaanse premier Pedro Sánchez van plan de top van vandaag en morgen in Madrid aan te grijpen om clandestiene migratie een vooraanstaande plek te geven in de nieuwe NAVO-strategie voor het komende decennium. 

Illegale migratie is een van de ‘hybride dreigingen’ aan de zuidflank van de NAVO, stelt de Spaanse minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken. Hij verwijst daarmee naar de wat vage en omstreden term hybride oorlogsvoering, een mengvorm van traditionele oorlog en eigentijdse be..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.